Cum sa afli pozitia navei / How to find a ship position

[for English version article FIND SHIP POSITION click HERE]

Pentru toata lumea care are un frate , amic , prieten , iubit sau iubita plecati pe mari si oceane in caz ca nu stiati astazi exista diferite metode de a afla pozitia navei sale si pe unde umbla respectivul sau respectiva , fie ca vreti sa stiti din motive de siguranta , curiozitate sau “de control” sa zic asa.

Orice nava din lume este obligata sa care in ziua de azi un transmitator AIS (Automatic Identification System) , acest transmitator emite un semnal ce contine numele navei , pozitia navei si destinatia urmatoare , si tot acest semnal poate fi captat de alte nave , statii de coasta dar si de radio amatori care intra pe frecventa potrivita. Exista pe internet site-uri care capteaza aceste semnale si le transpun pe o platforma de genul google maps. Pe internet exista mai multe site-uri de genul ,  dar preferatul meu este www.marinetraffic.com , un site gratuit , simplu , cu o  interfata usoara.

Va dau un exemplu dedesubt usor de inteles pentru a gasi o nava oriunde si oricand  (este necesar sa stiti doar numele navei sau numarul IMO al acesteia)

1. Asta e pagina de start. In dreapta sus veti observa o casuta de cautare cu iconul de lupa;

pozitia navei

2. Scrieti numele navei , si in caz ca sunt mai multe nave cu acelasi nume , selectati din lista dupa tipul de nava;

3. Veti ajunge la pagina navei , unde veti gasi poze cu nava , iar in coloana din stanga , detalii despre lungimea navei, cod MMSI, tonaj, pavilion si mai jos un pic portul din care a plecat si ETA la urmatorul port (Estimated Time of Arrival = timpul estimat de sosire in urmatorul port). Si mai jos tot pe stanga gasim o caseta separata despre pozitia navei , ce contine ora cand au fost primite ultimele informatii de la nava (daca nava este in larg sau in mijlocul oceanului nu veti primi informatii actualizate). Acolo exista si un buton “see live on map” unde veti vedea nava pe harta in timp real  daca are semnal.

4. Vedeti pozitia navei in timp real, cu prezenta traiectorie (in acest caz , nava prezentata este in voiaj intre portul AUBNE (Brisbane Australia si merge catre portul NZ AKL (Auckland Noua Zeelanda). Puteti gasi usor ce inseamna fiecare cod de port pe siteul ACESTA. In caseta din dreapta vedem de asemenea ca ultima pozitie in timp real a fost primita de antenele de la uscat pe data de 10 Iulie 2019 de la o antena din Brisbane , deci cu o zi in urma. Se poate observa si pe harta ca nava este deja foarte departe de uscat deci echipajul sigur nu va avea semnal la telefon. Pentru a va contacta cunoscutii de pe nava trebuie ca nava sa fie foarte aproape de uscat.

[Click pic for big]

pozitia navei 3

Daca ti-a placut acest articol da-i share, vezi si alte articole cu ce se intampla in Romania noastra din lista de dedesubt , de asemenea vezi si pagina site-ului de Fb GarciaCalavera.ro  , care daca va place ii puteti da un like pentru a fi la curent cu viitoarele articole.

Vezi si alte articole despre viata in strainatate: Ce zic Romanii din UK despre viata aici – despre Brexit si daca se mai merita sa vii in UK ,Casatorie in Anglia UK – Procedura si Transcriere Certificat Casatorie , UK Cum sa obtii permis de conducere provizoriu Anglia , Recalificare Profesionala Navigatori: Ce poti face la uscat daca te lasi? , UK NINO – Cum se face si cat dureaza? , Emigrare in Anglia – cat te costa sa te muti din Romania in AngliaPrimele 30 de zile in Hull Anglia UK ca Expat, Impresii dupa un an in Marseille Franta , Cum sa faci PACS in Franta? , Ghidul imigrantului de mutare in Franta , Primele 48 de zile in Marseille Franta ca expat , Dupa sase ani pe mare 

vezi si alte articole din Romania: De ce Romanii inca plang dupa comunism dupa 29 de ani?La revedere Romania – primele 48 de zile in Franta ,  Poze unice cu ce a fost Constanta in 1991 ,  Macel spatiu verde Constanta,  Dupa sase ani pe mare ,  Cursuri IMO 2016 sau jefuirea navigatorilor Vizita medicala obligatorie – o surpriza placuta ,  Legea fumatului in Romania – greseala majora , Propaganda ridicola a Constantei , RATC Constanta- o mare rusine a orasului , Cu masina la service ,  ANR – SSO Endorsement ;  Trenuletul din parcul Tabacarie , Abuzul Vodafone ,  Mafia Navigatorilor ;Brevet ofiter punte 2011- cat a ajuns toata afacerea;  Legi locale , Taxi Constanta , Birocratia 2 , Black Friday , Policlinica 2 , ANR Bucuresti Bancile in RO , Let’s do it Romania -But why? , Rovinieta in oras Inmatriculare auto , Aviz psihologic , Proiecte abandonate dupa ’89 de incompetenti   , Sea service cadet , Joburile in RO , TVA-ul

Vezi si alte calatoriiO saptamana in Valletta – Malta , Cracovia – Polonia , TOP 10 cele mai frumoase si autentice orase din Europa ,Lisabona vacanta – Portugalia , O saptamana in Londra – UK , Saint Tropez – Franta ,  Circuit Romania – 7 zile cu masinaBudapesta cu masina , Praga – vacanta de vis , Excursie Dobrogea: Enisala, Ibida, Histria , Vacanta Madrid – SpaniaDoua zile in Jacksonville USA,  Paralia – Grecia cu masina,  Brasov 12.2014 ,  Buzau quick stop ,  Lepsa & Vrancea county ,  Chisinau – Moldova ,  Nesebar – Bulgaria cu masina ,  Bucharest weekends 2014 , Busan – Korea ,  40 de zile in Cluj Napoca ,  Hunedoara Castle ;  Singapore 2013 ,  Brasov 02.2014 Istanbul 01.2014 , Cluj Napoca 08.2013 , Sibiu 07.2013 ,  San Pedro – Africa Bucharest 2013 , Varna 2012 , Los Angeles 2012 , Budapest & Viena , Salerno , Cluj Napoca 2012 Florenta – Italia , Brasov 02.2012 , Amsterdam – Olanda , Antofagasta-ChileValencia , Lima – Peru , Bremen – Germania , Istanbul 2009 , Valletta – Malta , San Juan- Puerto Rico , Barcelona , Singapore 2010 , Los Angeles 2010 , Transilvania road trip , La Spezia – Italia , Bosphorus by ship , Sydney – Australia , Melbourne , Auckland – Noua Zeelanda ,  San Francisco – SUA ,  Tauranga Noua Zeelanda


Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Share daca iti place / Share if you like

Published by

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.